Cor van Velsen overleden

Op dinsdag 5 januari 2010 is op 88 jarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum afficheontwerper Cornelius van Velsen overleden. Van Velsen was de laatste van een groep affichisten (waartoe o.a. vakbroeders als Eppo Doeve, Frans Mettes en Koen van Os behoorden), die na de Tweede Wereldoorlog met hun affiches decennia lang beeldbepalend waren op zuilen, schuttingen en NS stations. Naast affiches verwierf Van Velsen ook faam als illustrator, en als maker van omslagen voor LP hoezen en in latere jaren voor CD’s.

Nog tot en met 21 maart dit jaar is in het Nederlands Affiche Museum in Hoorn de overzichtstentoonstelling van zijn affiches te zien. Vorig najaar verscheen de door Dolf Hell geschreven monografie “Cor van Velsen op weg naar pakkende beelden”, gewijd aan zijn affiche-ouevre. De publikatie is een initiatief van het ReclameArsenaal en uitgegeven door uitgeverij [Z]OO-publikaties te Eindhoven.

Het boek is voor € 15,- te bestellen via de webwinkel op deze site.


Cor van Velsen, thuis gefotografeerd tijdens de opening van zijn tentoonstelling in het Affichemuseum Hoorn, op 15 november 2009